Mijn tandarts

Schermafdruk 2017-11-01 10.12.39Ik was vorige week bij de tandarts. Nee eigenlijk was ik bij de mondhygienst en de tandarts kwam even binnengelopen.

Mijn tandarts zei het volgende tegen mij: ‘ Ingrid, je bovenste verstandskiezen staan ver naar achteren, waardoor je ze niet goed kunt poetsen. Ik ga ze er allebei uithalen, zodat je ze niet meer hoeft te poetsen. Ik ga nu nog even een foto maken, en dan maak je maar een afspraak en dan halen we ze eruit’.

En toen was de tandarts weer weg, mij in verbijstering achter latend.

Waarom wordt er niet aan mij gevraagd, wat ik hiervan vind? Waarom wordt er over ‘mijn tanden’ gesproken terwijl ik als eigenaar van die tanden er niets over mag zeggen? Want ik heb een hele hoop vragen.

 Waarom moeten die verstandskiezen er nu op dit moment in een keer uit?  Ik heb deze namelijk al tientallen jaren.  Ik wil dit helemaal niet! Kan het probleem niet op een andere manier worden opgelost? En als ik die verstandskiezen er aan beide kanten uithaal, kan er dan iets gebeuren met mijn gezicht? En doet dat pijn als dit zou gebeuren? En wat kan er gebeuren als ik nu niets doe?

Tip voor de tandarts: Natuurlijk weet ik dat de tandarts dit met de beste bedoeling wil doen, maar vraag toch aan de patiënt wat hij er van vindt.

Meer info over shared decision making. Waarom het wel zinvol is om de patiënt te betrekken bij de behandeling.  https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/shared-decision-making-voor-beginners.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: